Håndvask eller Sprit? Nys og host? Basal viden om bakterie her.

af Peter Jørgensen

Hvorfor er grundig håndvask og nys i ærmet SÅ vigtigt?  

Når du nyser, står der en byge af bittesmå dråber ud af næsen, som spredes med stor kraft. I hver af de små dråber er der smitstof, fx influenzavirus (Covid 19 ). 

Nogle af dråberne er så små, at de kan holde sig flyvende i et stykke tid og dermed smitte personer, der står på nogen afstand af den, der nyser. 

Hvad har håndhygiejne og influenza med hinanden at gøre? 

Hvis du nyser eller hoster i hånden, som mange af os har lært af vores forældre, vil hænderne blive våde af de mange små dråber. Det betyder, at smitstoffet, fx virus el. Covid 19, befinder sig i stort antal på håndfladen. Efter et stykke tid er hånden tør igen, fordi vi har varme hænder, og væsken fordamper hurtigt. 

Smitstoffet er dog ikke “hoppet af”, og det betyder, at du giver mange virus videre, når du giver en anden et håndtryk. Når den, du har trykket i hånden, så gnider sig i øjnene, sutter på fingeren eller piller næse, føres smitstof lige op på de slimhinder, der er indgangsporten for sygdommen. Fra det er sket, går der oftest kun et par dage, før den pågældende lægger sig syg. Det betyder, at selv om det er en sygdom, der let spreder sig ved host og nys, gennem dråber, der flyver rundt, så er hænderne også meget vigtige i spredningen af infektionen.  

Når man anbefaler, at du nyser i ærmet, er det således for at undgå, at smitstof kommer på vores hænder og derfra videre til andre gennem et håndtryk. 

Hvad har vi normalt på hænderne? 

Der er mikroorganismer overalt på os. I tarmen, hvor der er flest, er der 1.000 milliarder bakterier i et gram afføring. Når vi har været på toilettet, er det derfor let at forstå, at vi får store mængder tarmbakterier på hænderne. 

På huden er der normalt store mængder af meget fredelige bakterier. Alle disse bakterier lever vi fint med, så længe de bliver, hvor de er. De bakterier, vi normalt har på hænderne, har alle andre også, og der sker dermed ikke noget ved at bytte rundt på dem ved håndtryk. Hvis vi derimod har en sygdomsfremkaldende bakterie el. Virus ( Covid 19 ) på hænderne, er håndtrykket med til at sprede smitten. 

Hvordan vasker du hænder korrekt? 

Det bedste er at bruge flydende sæbe. Du kan også bruge fast sæbe, men det er vigtigt, at sæben er tør, når du bruger den. Hvis du bruger et stykke sæbe, er det derfor en god idé at bruge et magnetophæng, så sæben tørrer mellem brug. Hvis et stykke sæbe ligger i en sæbeskål og svømmer i vand, vil der i vandet og på sæbens overflade kunne findes store mængder virus og bakterier. Det betyder, at den næste, der bruger den våde sæbe, vil kunne blive smittet. 

Hvis du skal vaske hænderne bedst muligt, skal du også fjerne ringe og helst også armbåndsuret, så håndvasken får størst effekt. Under fingerringe og armbåndsuret gemmer der sig store mængder bakterier og virus. 

Når du vasker hænder, skal du sikre dig, at både håndflade og håndryg, alle fingre og mellemrummet mellem fingrene bliver vasket. Når hænderne tørres, skal du bruge et tørt og rent håndklæde. I håndklædet afsætter du jo en del af de bakterier og virus, du har på hænderne. 

Selvom du har vasket hænderne grundigt, vil der stadig sidde bakterier og virus på dine hænder. Det er derfor en god ide også at bruge håndsprit. 

Hvordan skal du bruge håndsprit korrekt? 

I flere supermarkeder, på apoteket og andre steder kan du købe sprit til hånddesinfektion. Desinfektion er navnet for en proces, der nedsætter mængden af bakterier og virus meget. Det er kun sterilisation, der er mere effektivt; her fjerner du helt virus og bakterier, men det kræver opvarmning til meget høje temperaturer. 

Håndsprit indeholder udover sprit også et stof, fx glycerol, som sikrer, at huden ikke tørrer ud. Ligesom ved håndvask skal du tage ringe og armbåndsuret af for at sikre den bedst mulige desinfektion af dine hænder. 

Du hælder et par milliliter ud i hånden og gnubber derefter hænderne mod hinanden, så spritten fordeles på håndflader, på håndryggen, på fingrene og mellem fingrene. Du skal gnubbe og gnide, indtil huden er helt tør. 

Når du både har vasket hænder grundigt og gnubbet dem med håndsprit, har du gjort, hvad du kunne for at nedsætte risikoen for at smitte. 

Kilde : Promedicin.dk

Kontakt os i dag og få en snak, om sundhed i jeres virksomhed

Lifeskill er dedikeret til at styrke virksomhedens kerne – dens medarbejdere, ved at reducere sygefravær og stress, og fremme produktivitet. Lad os sammen sætte nye standarder for sundhed og trivsel på arbejdspladsen.

Peter Jørgensen

Indehaver // Lifeskill